Djelatnosti kardiološke ambulante Poliklinike Centar

U kardiološkoj ambulanti Poliklinike Centar obavljamo dijagnostiku i liječenje sljedećih simptoma i stanja bolesnika:
- bol u prsnom košu
- nepravilni rad srčanog ritma ("preskakanje srca")
- osjećaj nedostatka zraka
- nepodnošenje fizičkog napora
- vrtoglavice, omaglice i gubitke svijesti
- povišeni krvni tlak
- nizak krvni tlak
- šum na srcu
- angina pektoris
- predinfarktna stanja
- stanja nakon preboljelog infarkta
- slabosti srčanog mišića
- zatajenje srca
- aritmije
- bolesti zalistaka
- prirođene bolesti srca
- povišene masnoće u krvi
- poremećaje elektrolita
- kontrola i procjena bolesnika liječenih antikoagulantnom terepijom

 
   
     


Kardiološki pregledi, drugo mišljenje i ekspertize

Kardiološki pregled je specijalistički pregled kardiologa koji na temelju anamneze, kliničkog pregleda te niže navedenih pretraga postavlja ispravnu dijagnozu bolesti i propisuje terapiju.
Drugo mišljenje subspecijaliste i profesora kardiologije je djelatnost Poliklinike Centar koje se temelji na detaljnom pregledu bolesnika, pomnoj analizi dosadašnje medicinske dokumentacije te učinjenih dopunskih kardioloških pretraga. Drugo mišljenje se izdaje za traženje bolesnika koji želi dopunsko medicinsko mišljenje radi potvrde ili moguće dopune ili promjene postavljene dijagnoze i načina liječenja.
Ekspertiza je djelatnost poliklinike koja se u opširnom pismenom obliku izdaje od strane subspecijaliste i profesora kardiologa,  a temelji se na opisu detaljnog pregleda bolesnika, dosadašnje medicinske dokumentacije te učinjenih dopunskih kardioloških pretraga sa mišljenjem o daljnjem liječenju i drugim medicinskim postupcima.
 
     


Neinvazivna dijagnostika

Ultrazvuk srca s kolor dopplerom je kardiološka pretraga koja s velikom sigurnošću omogućuje procjenu funkcije srca te bolesti srčanih zalistaka, prirođenih srčanih grešaka, srčanih  ovojnica, bolesti srčanog mišića i aorte.
Ergometrija je test opterećenja na sobnom bicikl-ergometru uz kontinuirano praćenje srčanih funkcija pomoću kojeg se postavlja dijagnoza opterećenjem izazvanih poremećaja rada ritma srca ( aritmija), angine pektoris, poremećaja kretanja krvnoga tlaka i opterećenjem izazvane slabosti srca.
Elektrokardiogram (EKG) je pretraga koja omogućava uvid u osnovne funkcije srca i srčana patološka stanja. TAko se elektrokardiogramom mogu ustanoviti poremećaji ritma srca, angina pektoris, znaci preboljelog infarkta srca, bolesti ovojnica srca, hipertrofije srca, elektrolitski poremećaji i drugo.
Holter EKG je dinamički elektrokardiogram pri kojem se obavlja 24-satno snimanje EKG-a za vrijeme uobičajenih dnevnih aktivnosti bolesnika pomoću malog prijenosnog elektrokardiografskog aparata.
24-satno snimanje krvnog tlaka ("Holter tlaka") je 24 satno snimanje sistoličkog i dijastoličkog krvnog tlaka i pulsa pomoću malog prijenosnog aparata.

 
     


Fetalni ultrazvuk srca

Fetalni ehokardiogram je ultrazvučna pretraga kojom se procjenjuje položaj, izgled i funkcija dječjeg srca između 18. i 36. tjedna trudnoće.
Fetalnim ultrazvukom srca mogu se za vrijeme trudnoće otkriti abnormalnosti anatomije i rada dječjeg srca.

 
1 1 1
     


Dijagnostika i liječenje bolesti štitnjače

Ultrazvuk štitnjače i vrata, color Doppler štitnjače i vrata
Punkcija štitnjače pod kontrolom ultrazvuka
Terapija - liječenje hipertireoze i hipotireoze
Pregled i mišljenje: specijalist nuklearne medicine